Inloggen

Een dienst van een junior triagist

Als geneeskundestudent zal het jou vast al bekend zijn dat je tijdens je studie geneeskunde  op verschillende manieren ervaring op kan doen in de zorg. Een van de meest bekende bijbanen als geneeskundestudent tijdens de master (coschappen) is in de functie van  junior triagist. 

Maar wat houdt deze functie in en hoe ziet een dienst van een junior triagist eruit? In dit blog artikel zullen we meerdere belangrijke vragen beantwoorden zodat jij hierna precies weet wat een junior triagist is en doet. Lees gauw verder!

Wat is een triagist

Als triagist ben jij het eerste aanspreekpunt voor patiënten met medische vragen. Je vervult een cruciale rol met een focus op het coördineren en prioriteren van patiëntenzorg. Dit kan bijvoorbeeld in ziekenhuizen, op spoedeisende hulpafdelingen of andere zorginstellingen zoals een huisartsenpost. De kerngedachte van een triagist is urgentie. Bij iedere triage bepaal jij de urgentie en op basis daarvan bepaal je de juiste vervolghandeling. 

Wat doet een triagist

Aangezien je als junior triagist het eerste aanspreekpunt bent, sta je paraat om snel en effectief te reageren op medische noodgevallen. Aan de telefoon stel je vast wat de hulpvraag is van de patiënt en bepaal je de urgentie van de klachten. Daarnaast verzamel je cruciale informatie over de medische geschiedenis van patiënten, symptomen en vitale functies om artsen te ondersteunen bij het nemen van beslissingen.

Als junior triagist ben je bezig met individuele triage en het bepalen van de bijbehorende urgentie. Het inschatten van deze urgenties gebeurt echter vaak niet alleen. Je werkt nauw samen met Regie-artsen op het triagecentrum of met dienstdoende huisartsen op de huisartsenpost in het ziekenhuis om urgenties te overleggen. Ook werk je nauw samen met collega triagisten als de hulpvraag dit toelaat. 

Kortom, junior triagist is een uitdagende functie waarin je jezelf zeker weten verder kunt ontwikkelen in de zorg.

Hoe ziet de dienst van een junior triagist eruit?

Als junior triagist werk je altijd met avond- of nachtdiensten. Immers werk je op de huisartsenspoedpost die de spoedeisende huisartsenzorg overneemt na sluiting van de reguliere huisartsenzorg. De avonddienst start om 16:45. Na een algemene dagstart waar bijzonderheden nog worden aangestipt neem je plaats achter je computer. Om 17:00 beginnen de eerste mensen te bellen en voor je telefonische triage uit. Dit doe je met behulp van een elektronisch triagesysteem. Bij twijfel gevallen, hoge urgenties of wanneer je als triagist denkt te mogen afschalen overleg je met de regie-arts alvorens jij jouw gesprek afrondt. Je stemt zelf je pauze af met de verantwoordelijke triagist en afhankelijk van jouw type dienst duurt eindigt deze om 22:00 of 23:30. Vanaf 23:00 start de nachtdienst in het ziekenhuis. 

Wat is het salaris van een junior triagist?

Als Junior Triagist kun je een aantrekkelijk salaris verwachten, met mogelijkheden om tot €22,75 per uur te verdienen tijdens weekend- en nachtdiensten. Het aantrekkelijke salaris wordt mede bepaald door de onregelmatigheidstoeslagen, extra vergoedingen boven op je brutoloon die van toepassing zijn wanneer je op onregelmatige tijden werkt. 

Het salaris van een junior triagist kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de regio, de specifieke werkgever en  de ervaring van de triagist zelf.

Wat heb je nodig om als junior triagist aan de slag te gaan?

Voordat je kunt werken als junior triagist volg je een korte opleiding met  verschillende cursussen op maat. Dit kan je bij ons doen via de opleiding tot junior triagist. Tijdens de opleiding tot junior triagist wordt je klaargestoomd om aan de slag te gaan. Je leert denken in urgentieniveaus en toestandsbeelden, zodat je kunt inschatten hoe snel een patiënt naar de huisartsenpost moet komen, of bijvoorbeeld direct naar de SEH moet worden ingestuurd middels een ambulance. 

Deze kennis helpt je om de ernst van een situatie in te schatten en om beslissingen te nemen in acute situaties. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan gespreksmodellen, het gebruik van de triagecriteria, aandacht voor de kernset en de adviezen uit de Nederlandse Triage Wijzer.

Aan de slag gaan als junior triagist

Wil jij aan de slag gaan als junior triagist en deel uitmaken van een dynamisch zorgteam? Meld je eenvoudig aan en laat ons je helpen bij het vinden van de perfecte start voor jouw carrière!

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Medicatie Reviewer

De zorgkloof: Hoe kunnen medisch studenten helpen?

ANIOS basisarts

Functieprofiel uitgelicht: ANIOS (basisarts)

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!