Inloggen

24% van de A(N)IOS kampt met burn-out klachten en dreigt daardoor uit te vallen

24% van de A(N)IOS kampt met burn-out klachten en dreigt daardoor uit te vallen. Dat blijkt uit de Gezond en veilig werken enquête van De Jonge Specialist (DJS), gehouden onder 1554 respondenten. DJS is de enige landelijke vereniging voor a(n)ios en arts onderzoekers.

Het percentage van klachten die passen bij een burn-out is gestegen van 14% naar 24% in vergelijking met 2020, een zorgwekkende stijging aldus DJS. Dit hoge percentage is volgens de respondenten vooral te wijten aan de mismatch tussen werk en privé, structureel overwerken zonder hiervoor betaald te worden en het gebrek aan pauzes.

Daarbij geeft ook 38% van de a(n)ios aan soms tot regelmatig het gevoel te hebben dat zij onjuist bejegend worden door de supervisor. 48% van de respondenten hoort daarbij in de omgeving seksistische opmerkingen. 1 op de 4 a(n)ios onderneemt geen actie t.a.v. seksueel ongewenst gedrag.

Gemiddeld werken a(n)ios 7,7 uur per week over, waarbij 66% hiervoor niet wordt gecompenseerd. Ongeveer een kwart van alle anios werkt volgens een foutief contract van 38 betaalde arbeidsuren en 10 onbetaalde opleidingsuren.

Bij WaarneemAssistent hopen we dat studenten met veel plezier aan hun werk beginnen na hun studie. Toch horen we vaak dat mensen opzien tegen onder andere de hoge werkdruk. Daarom zijn we blij dat DJS een actieve oproep doet aan alle instellingen voor het behoud van enthousiaste jonge dokters.

Kijk voor het hele artikel hier: https://dejongespecialist.nl/2022/nationale-anios-enquete-gezond-en-veilig-werken-2022/

Gerelateerd nieuws

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

10 Belangrijke redenen om medisch studenten in te zetten

Functieprofiel uitgelicht: Assisterende op de OK

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!