Inloggen

De strijd om de witte jas – ziekenhuizen worstelen met ANIOS tekort

In Nederland kampen ziekenhuizen met een ernstig tekort aan arts-assistenten, zo blijkt uit een peiling van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde | NTvG.

Het beroep van arts-assistent wordt steeds minder aantrekkelijk voor jonge basisartsen, die streven naar een verbeterde werk-privébalans. Het tekort aan arts-assistenten is wijdverspreid over verschillende specialismen en ziekenhuizen, zowel kleinere als grotere en academische centra. De problemen veroorzaken knellende dienstroosters, hoge werkdruk, oplopende wachttijden en risico’s voor patiëntveiligheid.

Medisch specialisten nemen soms extra diensten op zich, maar dit is niet duurzaam. Ziekenhuizen proberen het tekort op te vullen met wervingscampagnes en ad-hocoplossingen, zoals het inzetten van physician assistants en verpleegkundig specialisten. Het tekort aan arts-assistenten heeft een negatieve impact op zowel zorgverleners als patiënten, en kan leiden tot vermoeidheid en beoordelingsfouten.

Lees het hele artikel op: NTvG – Zorgwekkend aniossen-tekort in ziekenhuizen

WaarneemAssistent volgt de huidige ontwikkelingen op de voet en zit zich in, naast het dichten van de tekorten, om mee te denken met creatieve oplossingen om dergelijke problemen te tackelen.

Gerelateerd nieuws

Veranderende interesse in geneeskunde opleidingen?

De strijd om de witte jas – ziekenhuizen worstelen met ANIOS tekort

Embryo-kweek voor onderzoek – verruiming mogelijk?

Hoe veilig is de zorg? Criminele ZZP’ers maken misbruik

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!