Inloggen

Een gebroken hart, het bestaat echt en niet alleen figuurlijk

Wanneer Valentijnsdag niet geheel volgens plan verloopt, kun je met liefdesverdriet komen te zitten. Hoewel we hier allemaal weleens mee te maken hebben gehad, heelt het spreekwoordelijke hart zich weer snel. Op het moment dat mensen geraakt worden door een een heftige emotionele gebeurtenis, bij bijvoorbeeld het verlies van een dierbare of geliefde, kan het hart in de problemen komen.

Het ‘gebroken hart-syndroom’ of takotsubo-syndroom ontstaat tijdens een periode van acute heftige emotionele stress. Hier krijgt het hart te veel stresshormonen te verwerken. De punt van het hart trekt hierna niet meer goed samen terwijl de basis overdreven samenknijpt. Hierdoor krijgt het de vorm van een Takotsubo, een Japanse inktvispot. De symptomen die hierbij horen, lijken erg op die van een hartinfarct.

Er wordt geschat dat ongeveer 1-2% van de mensen die binnenkomen op de spoedeisende hulp te maken hebben met een gebroken hart-syndroom. De aandoening komt het meeste voor bij vrouwen boven de 60 jaar, na de overgang. Gelukkig gaat het herstel vaak snel en vanzelf, meestal is er geen medicatie nodig.

Bronnen:
A Rare Case of Sudden Death in a Patient with Takotsubo Cardiomyopathy Secondary to Cardiac Rupture
Hartstichting

Gerelateerd nieuws

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

10 Belangrijke redenen om medisch studenten in te zetten

Functieprofiel uitgelicht: Assisterende op de OK

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!