Inloggen

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)

In de dynamische wereld van de gezondheidszorg speelt de Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S) een essentiële rol. Maar wat is een praktijkondersteuner somatiek en wat doet deze? 

In dit artikel lichten we het functieprofiel van de praktijkondersteuner somatiek (POH-S) uit. We zullen het onder andere hebben over de taken die zij vervullen en waarom deze rol zo belangrijk is binnen de huisartsenpraktijken. Als je geïnteresseerd bent in een bijbaan als POH-S of meer wilt weten over deze veelzijdige functie, lees dan vooral verder!

Wat is een Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)?

In de gezondheidszorg hebben we verschillende soorten praktijkondersteuners, namelijk POH-S, POH-O en POH-GGZ.

De afkorting POH-S betekent ‘Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg Somatiek’. Deze rol is ontworpen om de huisartsen te ondersteunen bij het verlenen van zorg aan patiënten met chronische somatische aandoeningen. 

De focus ligt hierbij op het bieden van zorg aan patiënten met aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, astma en COPD. Het doel van een POH-S is om de huisartsen te ontlasten en gespecialiseerde zorg te bieden aan patiënten met complexe medische behoeften.

De praktijkondersteuner ouderenzorg (POH-O) is een praktijkondersteuner die gespecialiseerd is in het helpen en beheren van de gezondheid en welzijn van oudere patiënten. Dit zijn meestal ouderen vanaf 75+ jaar.

De praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) richt zich op geestelijke gezondheidszorg. Elk type praktijkondersteuner heeft zijn eigen specifieke focusgebied en draagt dus bij aan de zorgverlening binnen de huisartsenpraktijk.

Wat doet een Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)?

Als Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S) ben je verantwoordelijk voor het verlenen van gespecialiseerde zorg aan patiënten met chronische somatische aandoeningen. Dit omvat onder andere diabetes, hart- en vaatziekten, astma en COPD. 

Je houdt je eigen spreekuur, voorziet patiënten van heldere voorlichting over hun ziekte, begeleidt bij medicatiegebruik, stelt dit zo nodig bij en stimuleert positieve veranderingen in de leefstijl. Ook voer je controle onderzoeken uit om de gezondheid van patiënten te monitoren. 

Door nauw samen te werken met huisartsen en andere zorgverleners draag je bij aan een integrale aanpak van de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen. Als POH-S speel je een essentiële rol in het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten en het voorkomen van complicaties. Verder ontlast je de huidige huisartsenzorg en zorg je ervoor dat de reguliere huisartsenzorg goed draaiende kan worden gehouden.

Lees hier over de dagelijkse ervaring van een van onze POH’s!

Waarom kiezen voor een carrière als Praktijkondersteuner Somatiek?

Een carrière als praktijkondersteuner somatiek biedt meerdere voordelen voor (para)medische studenten en professionals die geïnteresseerd zijn in de huisartsenzorg. 

Allereerst krijg je als praktijkondersteuner somatiek de kans om direct betrokken te zijn bij de zorg voor patiënten met chronische somatische aandoeningen, waarbij je een significante impact kan hebben op hun gezondheid en welzijn.

Deze rol van praktijkhouder somatiek biedt een uitdagende en gevarieerde werkomgeving waarin je jouw kennis en vaardigheden kunt toepassen in de praktijk. Bovendien biedt een carrière als POH-S mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling, met kansen om je te specialiseren in specifieke gebieden van de huisartsenzorg. 

Ook is een baan als POH-S goed te combineren met je opleiding, hobby’s en andere activiteiten. Dit dus een ideale (bij)baan voor medisch studenten.

Kortom, een carrière als POH-S biedt een boeiende en lonende weg binnen de gezondheidszorg, met tal van mogelijkheden om jezelf te ontplooien, ervaring op te doen met het lopen van je eigen spreekuur en een verschil te maken in het leven van anderen.

Vereiste vaardigheden en opleiding

Om succesvol te kunnen starten met de bijbaan als Praktijkondersteuner Somatiek zijn bepaalde vaardigheden en een specifieke opleiding vereist. Allereerst is een afgeronde medische bacheloropleiding, zoals Verpleegkunde of Geneeskunde, een vereiste. 

Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, en goed bent in de omgang met diverse patiëntenpopulaties. Als POH-S moet je ook goed kunnen samenwerken in een multidisciplinair team en in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen binnen je competenties. De medische bijbaan als POH-S doet dus een beroep op je verantwoordelijkheidsgevoel!

Aan de slag als Praktijkondersteuner Somatiek

Aan de slag gaan als Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S) is een aantrekkelijke keuze voor (para)medische studenten en professionals die willen bijdragen aan hoogwaardige zorg in de huisartsenpraktijk. Bij WaarneemAssistent begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste baan te vinden die past bij jouw vaardigheden en ambities. 


Wil jij aan de slag als POH-S? Op onze website kan je een overzicht met actuele medische vacatures vinden. Staat jouw locatie hier niet tussen? Geen probleem! Meld je eenvoudig bij ons aan en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het vinden van een uitdagende baan als POH-S bij jou in de buurt.

Gerelateerd nieuws

9 tot 5 baan in de zorg

Een 9 tot 5 baan in de zorg: vacatures met regelmatige werktijden

Functieprofiel uitgelicht: Waarnemend Huisarts

Functieprofiel uitgelicht: Medicatie Reviewer

De zorgkloof: Hoe kunnen medisch studenten helpen?

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!