Inloggen

Geen 15 minuten norm meer voor ambulances in Rotterdam?

Geen 15 minuten norm meer voor ambulances in Rotterdam?

Ambulances dienen binnen 15 minuten op de meldplaats te zijn, maar wat betekent zo’n norm eigenlijk? De Regionale Ambulancevoorziening zorgt er voor dat onder normale omstandigheden in ten minste 95% van de A1-meldingen een ambulance binnen 15 minuten na aanname van de melding ter plaatse is.

De norm heeft volgens de veiligheidsregio van Rotterdam geen nut meer. Dit vertelde Arjen Littooij (algemeen directeur van de veiligheidsregio) in zijn nieuwjaarsspeech. Er wordt volgens hem namelijk al op topsnelheid gereden, waardoor deze norm niets bijdraagt aan de kwaliteit. Littooij: “We rijden nu al de straatstenen uit de straat, dus die norm helpt ons niet.”

Regio Rotterdam-Rijnmond heeft een gemiddelde aanrijtijd van 10 minuten, wat ruimschoots binnen de 15 minuten-norm valt. Wanneer het echt nodig is, zijn hulptroepen al binnen 6 minuten op locatie, dankzij samenwerking met de politie, brandweer of burgerhulpverlening met AED.

De veiligheidsregio maakt zich vanaf dit moment minder druk over de aanrijtijd en hecht meer waarde aan de kwaliteit van de zorg, aldus Littooij. De beste zorgkwaliteit wordt geleverd door goede bemanning en overleg met de arts onderweg, waardoor levens gered kunnen worden.

Toch is er veel kritiek op het loslaten van de 15 minuten norm, hoe denk jij hierover?

Gerelateerd nieuws

Werken tijdens wachttijd geneeskunde: Welke bijbaan kies jij?

Een dienst van een junior triagist

Hoe word je doktersassistent(e)?

Een medische bijbaan in het ziekenhuis

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!