Inloggen

Hoe veilig is de zorg? Criminele ZZP’ers maken misbruik

Burgemeester René Verhulst van Ede heeft na signalen uit zijn gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar criminele zzp’ers die actief zijn in de zorg. Onderzoekers van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) hebben 192 strafbare feiten gevonden bij 28 van de 87 onderzochte zzp’ers. Zo blijkt een zzp’er in de ouderenzorg betrokken te zijn bij woninginbraken, waardoor deze criminelen een goede informatiepositie hebben. Ook zijn er signalen van zzp’ers die dealen in drugs en tegelijkertijd werkzaam zijn als begeleider in woongroepen met jongeren, waardoor zij misbruik maken van een kwetsbare groep.

Verhulst benadrukt dat deze criminelen in elke sector van de zorg aan de slag kunnen. Vanwege de privacywet mogen zorginstellingen deze misstanden niet uitwisselen en daarom zijn er aan de voorkant weinig barrières om in de zorg te beginnen. Volgens de onderzoekers ligt de verantwoordelijkheid rondom het screenen van personeel bij de zorgaanbieders, maar in de praktijk wordt dit onvoldoende uitgevoerd.

De huidige krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat zorgaanbieders het niet zo nauw nemen met de kwalificaties van personeel en dat criminelen makkelijk onder de radar blijven. Verhulst roept daarom op tot meer controles op valse papieren en het uitwisselen van gegevens over verdachte personen. Een wet die pleit voor een waarschuwingsregister waarin zorginstanties malafide zzp’ers kunnen melden, is in behandeling, maar moet nog in de Eerste Kamer komen. Verhulst benadrukt dat dit probleem niet alleen speelt in Overijssel en Gelderland, maar overal in Nederland.

#zorg#zzp#crimineel

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Medicatie Reviewer

De zorgkloof: Hoe kunnen medisch studenten helpen?

ANIOS basisarts

Functieprofiel uitgelicht: ANIOS (basisarts)

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!