Inloggen

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

Het werken van nachtdiensten is een integraal onderdeel van veel beroepen binnen de zorgsector. Of je nu een medische student bent die een bijbaan zoekt of een ervaren zorgprofessional, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van deze informatie. In dit artikel duiken we dieper in op een aantal belangrijke vragen met betrekking tot nachtdiensten in de zorg.

Of je nu op zoek bent naar informatie om je eigen werkschema te optimaliseren of simpelweg nieuwsgierig bent naar de richtlijnen binnen de zorgsector, dit artikel biedt een goed inzicht in de complexe wereld van nachtdiensten in de zorg.

Hoeveel nachtdiensten mag je werken?

Werk je tijdens een dienst langer dan 1 uur tussen 0.00 uur en 6.00 uur? Dan spreken we van een nachtdienst. Voor nachtdiensten gelden andere regels dan voor dagdiensten.

Volgens de regels van de rijksoverheid is het over het algemeen zo dat je in een periode van 16 weken maximaal 36 nachtdiensten mag werken. Het zou kunnen zijn dat in jouw CAO of contract anders staat aangegeven en dat je eventueel vaker nachtdiensten kan hebben. Het maximum hierbij is altijd 140 nachtdiensten per jaar. Dit geldt dus ook voor nachtdiensten in de zorg.

Hoeveel nachtdiensten mag je achter elkaar werken in de zorg?

In de zorg mag je niet meer dan 7 nachtdiensten achter elkaar hebben. Het mogen er eventueel 8 zijn als dat in je cao of individuele contract staat. 

In de praktijk wordt er vaak een maximum gesteld aan het aantal nachtdiensten dat een werknemer per periode mag draaien, zoals maximaal 3 tot 5 nachtdiensten per week of maand, afhankelijk van de specifieke richtlijnen en de frequentie van jouw werkrooster.

Hoeveel dagen vrij na nachtdienst in de zorg

Na het voltooien van een nachtdienst in de zorg zijn er specifieke richtlijnen met betrekking tot de minimale rustperiode die je moet hebben voordat je weer opnieuw aan het werk gaat. 

Eindigt je nachtdienst voor 2.00 uur?

Als je nachtdienst eindigt vóór 2.00 uur, dan mag je de eerste 11 uur na je dienst niet werken. Dit biedt jou voldoende tijd om te rusten en te herstellen na een nachtdienst.

Eindigt je nachtdienst na 2.00 uur?

Indien je nachtdienst eindigt na 2.00 uur, dien je na je dienst minimaal 14 uur niet te werken. Let op, dit zou wel 1 keer per week kunnen worden verkort tot 8 uur, maar alleen als dit noodzakelijk is voor het type werk dat wordt uitgevoerd.

Na een nachtdienst van 12 uur:

Na een nachtdienst van 12 uur mag je minimaal 12 uur niet werken.

Na een serie van 3 nachtdiensten of meer:

Na een serie van 3 nachtdiensten of meer heb je recht op een minimale rustperiode van 46 uur voordat je weer aan het werk gaat.

Hoeveel ORT nachtdienst zorg

Een van de grootste voordelen bij het werken van nachtdiensten is de ORT, ook wel bekend als onregelmatigheidstoeslag. In veel gevallen wordt ORT berekend als een percentage van je basissalaris. Voor nachtdiensten ligt dit percentage vaak hoog, als compensatie voor de extra belasting die nachtwerk met zich meebrengt. De exacte hoogte van de ORT voor nachtdiensten wordt vaak vastgesteld in de CAO’s die gelden voor de zorgsector of in individuele arbeidsovereenkomsten. 

De ORT bij nachtdiensten in de zorg kan flink oplopen, ook voor medische studenten. Zo kan bijvoorbeeld het salaris van een junior triagist in Amsterdam van €15,95 euro per uur oplopen tot wel €24 per uur in het weekend. Ook bij de andere populaire bijbaan als doktersassistent in Amsterdam kan dit salaris oplopen van €14,88 naar €18,45 per uur. Het is dus zeker de moeite waard om na te gaan wat precies jouw ORT regelingen zijn zodat je begrijpt hoe deze worden toegepast op nachtdiensten.

Op zoek naar een passende vacature in de zorg?

Indien je aan het zoeken bent voor een (bij)baan in de zorg is het belangrijk dat je je aansluit bij een organisatie die rekening houdt met de richtlijnen van nachtdiensten. Bij WaarneemAssistent begrijpen we de behoefte van medische studenten en helpen wij jou aan studiegerelateerd werk dat aansluit bij je persoonlijke wensen en leerdoelen.

Wij streven ernaar om medische studenten te helpen bij het vinden van een passende (bij)baan in de zorg die niet alleen hun professionele ontwikkeling ondersteunt, maar ook rekening houdt met hun welzijn. Onze vacatures variëren van flexibele bijbanen tot posities voor de wat langere termijn, waarbij we altijd zorgen voor een balans tussen werk en rust na nachtdiensten. 

Dus of jij nou graag nachtdiensten wilt werken of juist niet, door je aan te melden bij WaarneemAssistent krijg je toegang tot een divers aanbod van vacatures binnen de zorgsector, inclusief mogelijkheden die aansluiten bij de richtlijnen voor nachtdiensten. Of je nu op zoek bent naar werk als verpleegkunde student, geneeskunde student, of in een andere functie binnen de zorg, wij staan klaar om je te helpen bij het vinden van een baan die bij jou past.

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Medicatie Reviewer

De zorgkloof: Hoe kunnen medisch studenten helpen?

ANIOS basisarts

Functieprofiel uitgelicht: ANIOS (basisarts)

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!