Inloggen

Krijgen kinderen astma van koken op gas? Een Europees onderzoeksrapport 

Koken op een gasfornuis leidde afgelopen jaar bij tienduizenden kinderen in Nederland tot astmasymptomen. Deze conclusie volgt uit een nieuw Europees onderzoeksrapport. Bij koken op gas komen schadelijke stoffen vrij zoals stikstofdioxide (NO2), koolstofmonoxide (MO) en fijnstof, die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen.

Naast sigarettenrook is bijvoorbeeld ook het wonen in de buurt van snelwegen en industrieterreinen een bekende risicofactor voor luchtwegaandoeningen en astma. Bij koken op gas komen vergelijkbare schadelijke stoffen vrij en daarom is dit schadelijk voor de gezondheid en een risicofactor voor kinderen om astma te ontwikkelen. Naar schatting kookt nog meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens op gas. Goed ventileren en het gebruik van een afzuigkap beperkt het risico.

Een nuance hierbij, beschreven door DokterMedia, is dat: “het ontstaan van astma nog niet helemaal duidelijk is. Het lijkt een samenspel van een onderliggende gevoeligheid en uitlokkende prikkels. Luchtvervuiling, ook zoals die vrijkomt bij koken op een gasfornuis, is een van deze prikkels. Het is echter niet helemaal zeker of astma ontstáát door luchtvervuiling, of dat het een van meerdere prikkels is waardoor de klachten kunnen optreden”.

Al tijden wordt gekeken naar het minimaliseren van het gasverbruik omwille het milieu, maar nu lijkt het gezondheidsaspect een steeds grotere rol te gaan spelen. Zou dit voor jou een reden zijn om af te stappen van koken op gas?

Gerelateerd nieuws

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

10 Belangrijke redenen om medisch studenten in te zetten

Functieprofiel uitgelicht: Assisterende op de OK

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!