Inloggen

Loting voor geneeskunde opleiding: terug van weggeweest?

De Geneeskundestudent, Interfacultair Medisch Studentenoverleg en O&O studentadviseurs pleiten voor een combinatie van selectie en loting, om zo een eerlijkere toelating aan de opleiding geneeskunde mogelijk te maken.

“De decentrale selectie is erop gericht onderscheid te maken tussen geschikte en ongeschikte studenten voor de opleiding geneeskunde. Voor lage en hoge rangnummers, dus de studenten die heel goed of juist slecht presteren, is de decentrale selectie hiervoor een prima middel. Voor de grootste groep studenten, die in de middengroep valt, geldt dit niet. Het onderscheid in geschiktheid tussen studenten met rangnummers in de middengroep is eigenlijk niet te maken met de huidige selectiemethodes, omdat vaak heel veel studenten zeer vergelijkbare scores behalen.”

De belangenbehartigers van geneeskunde studenten pleiten voor een toevoeging aan het huidige wetsvoorstel: “een kwalitatieve selectieronde waarbij de meest geschikte aspirant-studenten direct worden geselecteerd en de minst geschikte direct worden afgewezen. Voor de aspirant-studenten in de middengroep wordt loting toegepast om zo de overige plekken te verdelen.”

Kijk voor de gehele brief aan de kamerleden hier

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Assisterende op de OK

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)

Werken tijdens wachttijd geneeskunde: Welke bijbaan kies jij?

Een dienst van een junior triagist

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!