Inloggen

Sollicitatie in de zorg? Tips om je voor te
bereiden!

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek in de zorg? Bij WaarneemAssistent weten wij als geen ander dat een sollicitatie in de zorg een spannende en uitdagende ervaring kan zijn. Of je nu nog studeert, of net bent afgestudeerd, er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij het solliciteren naar een nieuwe baan in de zorgsector.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Gelukkig zijn er stappen om je voor te bereiden op een succesvolle sollicitatie in de zorg!

Tip 1: Een goede voorbereiding

De eerste tip om voor een succesvolle sollicitatie in de zorg is misschien als vanzelfsprekend, maar moet zeker niet onderschat worden. Natuurlijk wil je een goede indruk maken tijdens je sollicitatie in de zorg. Hierbij is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het gesprek en jezelf te presenteren als de juiste kandidaat voor de functie. Maar waar moet je allemaal aan denken?

Voordat je op sollicitatiegesprek gaat, is het van belang dat je je verdiept in de organisatie waar je solliciteert en de functie-eisen. Zorg ervoor dat je de website van de organisatie bekijkt en lees over hun visie en missie. Zo krijg je een beter beeld van de organisatie en kun je tijdens het gesprek goed laten zien waarom jij geschikt bent voor de functie.

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de specifieke functie-eisen zijn. Hierdoor kun je jouw cv en motivatiebrief aanpassen aan de wensen van de organisatie en tijdens het gesprek laten zien dat je voldoet aan de eisen en goed bij de organisatie past. Zorg er voor dat je goed op de hoogte bent van de gevraagde competenties, ervaring en vaardigheden en bereid voorbeelden voor die laten zien dat jij deze in huis hebt.

Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek geeft je meer rust. De opdrachtgever ziet dat je je hebt voorbereid en daardoor heb je een voorsprong op andere sollicitanten.

Tip 2: Ervaring en opleiding

De tweede tip die we je willen meegeven heeft te maken met ervaring en opleiding. Er zijn verschillende opleidingsniveaus en richtingen binnen de zorg, en werkgevers zoeken vaak naar kandidaten met een relevante opleiding.

Voor sommige functies is een specifieke opleiding zelfs vereist. Het hebben van een diploma geeft aan dat de sollicitant over de nodige theoretische kennis beschikt om de functie goed uit te kunnen voeren. Toon aan wat jouw eventuele eerdere ervaringen in de zorg zijn en wat je ervan geleerd hebt.

Blijf leren en groeien, ook na het behalen van een diploma. De zorgsector is voortdurend in ontwikkeling en er worden steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van zorg. Het bijhouden van ontwikkelingen en het volgen van bijscholingscursussen is daarom erg belangrijk.

Gelukkig hoef jij je bij WaarneemAssistent hier geen zorgen over te maken. Door je gratis bij ons aan te melden vinden we samen met jou een mooie bijbaan in de zorg. Naast dat wij de perfecte match voor jou vinden, bieden wij jou toegang tot exclusieve workshops en onderwijsprogramma’s om jou nog beter voor te bereiden op de praktijk.

Tip 3: Soft skills en vaardigheden

Naast ervaring en opleiding, zijn er ook bepaalde soft skills die belangrijk zijn in de zorg. Zo zijn bijvoorbeeld goede communicatieve vaardigheden van cruciaal belang, aangezien de zorgverlener vaak in contact komt met patiënten en hun familieleden.

Als je in de zorg werkt is het belangrijk om duidelijk en respectvol te communiceren, zodat de patiënt zich op zijn gemak voelt en begrijpt wat er aan de hand is. Goede communicatie is ook belangrijk voor een goede samenwerking tussen collega’s. Naast communicatieve vaardigheden zijn samenwerken (teamgerichtheid), empathisch vermogen en eventuele ervaring met (kleine) medische ingrepen zoals; hechten, bloed/infuus prikken, oren uitspuiten, wratjes aanstippen e.d. belangrijk.

Door aan te tonen dat jij over deze competenties beschikt kan je je kansen op een succesvolle sollicitatie in zorg enorm vergroten!

Tip 4: Het schrijven van een goede motivatiebrief

Voor een sollicitatie in de zorg is een goede motivatiebrief ook vaak belangrijk. Je moet immers wel uitgenodigd worden om op gesprek te komen. Het schrijven van een motivatiebrief kan soms lastig zijn. Hier gaan we dieper op in ons volgend artikel genaamd: “Hoe schrijf je een goede motivatiebrief in de zorg?”

Tip 5: Het voeren van een goed sollicitatiegesprek

Het voeren van een goed sollicitatiegesprek is een belangrijk onderdeel van een succesvolle sollicitatie in de zorg. Dit kan ook juist stressvol zijn, vooral als je nog niet veel ervaring hebt met sollicitaties. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hier zijn een paar tips:

Bereid je voor: Bedenk van tevoren welke vragen je kunt verwachten en oefen je antwoorden. Waarom heb je gekozen voor deze functie? Zo ben je goed voorbereid en kun je zelfverzekerder het gesprek in gaan.

Denk na wat je wilt: Bedenk wat je wilt bereiken met deze sollicitatie en welke vragen je zelf hebt. Zo kun je tijdens het gesprek duidelijk maken waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie.

Wees jezelf: Het is belangrijk om jezelf te zijn tijdens het gesprek. Laat zien wie je bent, wat je kunt en waarom je de baan graag wilt hebben.

Stel vragen: Stel zelf ook vragen aan de persoon tegenover jou tijdens het gesprek. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de organisatie en de functie. Het kan ook helpen om deze voor het gesprek op te schrijven. Zo kun je ook meer te weten komen over de werkzaamheden en de werkomgeving.

Wees positief: Toon interesse en wees enthousiast tijdens het gesprek. Laat zien dat je gemotiveerd bent en graag wilt werken in de zorg.

Bereid je dus goed voor op de punten hierboven, zodat je sollicitatiegesprek in de zorg soepel gaat!

Tip 6: Meld je aan bij WaarneemAssistent.nl

Als je op zoek bent naar een leuke bijbaan in de zorg, dan is WaarneemAssistent de plek voor jou! Wij helpen jou met je sollicitatie in de zorg. Door je gratis aan te melden kun je jezelf beschikbaar stellen en vinden we samen met jou de perfecte match. 

Ook vind je op onze website een overzicht met vacatures die wij nu al open hebben staan. Dus ben je op zoek naar een baan in de zorg en wil je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op de sollicitatieprocedure? Volg dan deze tips en bereid jezelf goed voor. 

Vergeet niet dat elke sollicitatie weer een nieuwe kans is om te leren en te groeien, dus geef niet op en blijf gemotiveerd. We wensen je veel succes met het vinden van jouw droombaan in de zorg!

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Medicatie Reviewer

De zorgkloof: Hoe kunnen medisch studenten helpen?

ANIOS basisarts

Functieprofiel uitgelicht: ANIOS (basisarts)

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!