Inloggen

Top 10 populairste medische bijbanen voor medische studenten

Als medisch student kan het vinden van een medische bijbaan essentieel zijn om relevante werkervaring op te doen in de zorg. In de medische sector zijn er talloze mogelijkheden voor studenten om bij te verdienen en om te werken aan hun professionele ontwikkeling en klinische ervaring. Of je nu geïnteresseerd bent in patiëntenzorg, administratief werk of onderzoek, er is altijd een medische bijbaan die bij jouw interesses past!

In dit artikel zullen we de top 10 populairste medische bijbanen voor studenten bespreken, zodat jij een beter idee hebt van de mogelijkheden die er zijn en waar je naar op zoek kunt gaan. Of je nu al een medische achtergrond hebt of gewoon geïnteresseerd bent in de gezondheidszorg, er is altijd wel een bijbaan die bij jouw interesses past.

Lees verder om te ontdekken wat de top 10 populairste medische bijbanen voor studenten in de medische sector zijn en hoe jij de juiste bijbaan voor jou kunt vinden!

1. Doktersassistent bij huisartsenpraktijk

Als doktersassistent bij een huisartsenpraktijk ben je verantwoordelijk voor een breed scala aan taken binnen de huisartsenpraktijk. Hieronder vallen onder andere het ontvangen van patiënten, het bijhouden van medische dossiers, het voorbereiden van spreekuren, het meten van vitale functies en het uitvoeren van kleine medische handelingen. Denk daarbij aan het uitspuiten van oren, aanstippen van wratten e.d.

Als doktersassistent ben je vaak de eerste persoon die patiënten spreekt wanneer ze naar de huisarts bellen om een afspraak te maken of om advies te vragen over hun gezondheid. Ook is het mogelijk om herhaalrecepten aan te vragen in overleg met de huisarts. Tot slot help je als doktersassistent bij het plannen van vervolgafspraken en behandelingen.

2. Junior Triagist

Als junior triagist werk je meestal op de huisartspraktijk, spoedpost of bij een geneeskundige dienst van een gezondheidscentrum.Jij bent hier verantwoordelijk voor het triageren van patiënten op basis van de ernst van hun medische aandoening. Hierbij is het belangrijk dat je op correcte wijze zo snel mogelijk de juiste urgentie in weet te schatten.

Als junior triagist beoordeel je eerst de ABCDE van de patiënt, controleer je de NAW-gegevens en vervolgens kies je een ingangsklacht om de situatie & symptomen te beoordelen. Samen met factoren als de voorgeschiedenis en medicijngebruik maak je een inschatting van de urgentie en van hun situatie. Op basis hiervan bepaal je de prioriteit van de patiënt en wijs je deze toe aan de juiste zorgverlener.

De rol van een junior triagist is essentieel voor de doorstroom van patiënten op een huisartsenpost en spoedeisende hulp.

3. Assisterende op de OK

Als assistent op de operatiekamer (OK) ben je verantwoordelijk voor het ondersteunen van het operatieteam tijdens chirurgische ingrepen. Je werkt nauw samen met chirurgen, anesthesiologen, OK assistenten en andere teamleden om ervoor te zorgen dat de ingreep veilig en efficiënt verloopt.

Je taken omvatten onder andere het voorbereiden van de operatiekamer en instrumenten, het assisteren bij het positioneren van de patiënt en het aanreiken van benodigde instrumenten en materialen aan de chirurg tijdens de ingreep.

Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat chirurgische ingrepen soepel verlopen en dat patiënten de juiste zorg ontvangen tijdens hun operatie.

4. Praktijk ondersteuner huisarts – somatiek POH-s

Als praktijkondersteuner-somatiek (POH-S) ga je aan de slag in de huisartsenpraktijk. Als POH-S heb je veel patiëntcontact, je hebt je eigen spreekuur en monitor o.a. het cardiovasculair risicomanagement (CVRM) van patiënten en patiënten met DM-2.

Daarnaast biedt de POH-S ondersteuning aan patiënten met astma en andere longziekten. Je voert zelfstandig kleine medische handelingen uit en draagt een grote verantwoordelijkheid voor de patiëntenpopulatie.

5. Verzorgende / helpende 

Als verzorgende  speel je een belangrijke rol bij het ondersteunen van zorgverleners door zorg te bieden aan patiënten in een verzorgingstehuis of de thuiszorg. Je ondersteunt o.a. in de ADL-zorg (algemene dagelijkse levensverrichtingen) zoals het verschonen van bedden, het helpen bij wassen en aankleden v.d. patiënten.

Daarnaast controleer je als verzorgende zo nodig de vitale functies van patiënten en assisteer je bij het verstrekken van medicatie. In sommige gevallen zul je ook te maken krijgen met wondzorg. Je werkt bovendien nauw samen met andere zorgverleners om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke zorg krijgen.

6. Medisch receptionist

Een medisch receptionist is verantwoordelijk voor het beheren van de receptie van een medische praktijk, zoals een huisartsenpraktijk, (poli)kliniek of andere zorgcentra. Als medisch receptionist ontvang je patiënten, beantwoord je telefoontjes, plan je afspraken in en beheer je de medische dossiers van patiënten. Je zorgt ervoor dat patiënten zich welkom voelen en geeft de juiste informatie over hun afspraak en behandeling.

Ook werk je als medisch receptionist samen met andere medische professionals. Dit allemaal met als doel om zo de juiste zorg te leveren. Jouw rol is van groot belang bij het handhaven van de efficiëntie en kwaliteit van de medische praktijk en het bieden van een positieve ervaring voor patiënten.

7. Medisch transcriptiespecialist

Als medisch transcriptiespecialist ben je verantwoordelijk voor het omzetten van spraakopnames van medische professionals naar schriftelijke documenten. Je vertaalt medische rapporten, brieven, notities en andere medische documenten naar een geschreven vorm. Als medisch transcriptiespecialist is het van belang dat je beschikt over kennis van medische terminologie en procedures om ervoor te zorgen dat de documenten correct zijn en voldoen aan de juiste kwaliteitsnormen. Meestal werk je op afstand en maak je gebruik van speciale software om audio-opnames te beluisteren en te transcriberen.

8. Klinisch Verpleegkundig Ondersteuner

Als klinisch verpleegkundig ondersteuner (KVO’er) ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van diverse ondersteunende taken van de verpleegkundige met daarbij behorende verpleegkundige handelingen. Denk hierbij aan ADL-zorg, het afnemen van anamnese, hechtingen verwijderen of een infuus inbrengen. De functie als KVO’er is recent ontstaan in de aflopende fase van de corona pandemie. Het is het antwoord op het vraagstuk: ‘hoe kunnen we de door covid opgelopen zorgachterstand weer inhalen en bieden we zorgprofessionals gelegenheid om te herstellen van een bijzonder heftige periode?’.

Daarnaast is het een mooie manier voor wachttijd studenten om ervaring op te doen in de kliniek, affiniteit te houden met de instelling en de zorg te ontlasten.

9. Zorgondersteuner Intensive care unit 

Als zorgondersteuner op de Intensive Care Volwassenen ondersteun je de IC-verpleegkundigen in de directe patiëntenzorg. Je voert verzorgende en verplegende taken uit, zoals materialen voorbereiden en klaarleggen, bloedgas prikken, patiënten begeleiden die wakker mogen worden en helpen bij de dagelijkse verzorging van patiënten.

Dagelijks heb je veel contact met patiënten en verpleegkundigen en artsen van diverse specialismen. Als zorgondersteuner op de intensive care doe je waardevolle praktijkervaring op en maak je kennis met de intensieve zorgketen. Ook ervaar je hoe het is om dag-, avond- en/of nachtdiensten te draaien.

10. Medical Reviewer

Als Medicatie Reviewer werk je in de apotheek en/of huisartspraktijk in Assen en omgeving. Als Medicatie Reviewer doe je onderzoek naar de effecten van polyfarmacie. Ofwel je beoordeelt het chronisch gebruik van 5 of meer geneesmiddelen bij patiënten, met name bij ouderen. Hiervoor voer je telefonisch gesprekken of heb je fysieke afspraken met patiënten om een goed beeld van hun situatie te krijgen. Factoren die in deze gesprekken aanbod komen zijn de effecten van medicatie, het gebruik ervan en de beleving v.d. patiënt. In de functie van medical reviewer kom je veel in contact met patiënten en verscheidene medicatie.

Vind de medische studenten bijbaan die bij jou past

De medische sector biedt veel kansen voor studenten om bij te verdienen en ervaring op te doen in het werkveld. De top 10 populairste medische bijbanen voor studenten die we hebben besproken, variëren van administratief werk tot directe patiëntenzorg en onderzoek.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke bijbaan uniek is en bepaalde vaardigheden en ervaringen biedt. Als je geïnteresseerd bent in een medische bijbaan, dan raden we aan om te onderzoeken welke bijbaan het beste bij jouw interesses en doelen past.

Ook kunnen wij jou helpen met het vinden van een medische studenten bijbaan die bij jou past. Op onze website vind je ook een overzicht met al onze openstaande medische vacatures. Staat hier niks tussen wat jou aanspreekt? Geen probleem!

Bij ons kan je je ook direct aanmelden. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op en wie weet vinden we samen met jou de perfecte medische studenten bijbaan die bij jou past!

Gerelateerd nieuws

doktersassistent

6 Doorgroeimogelijkheden als Doktersassistent(e)

Functieprofiel uitgelicht: Assistent Oogmeetkunde

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-O)

9 tot 5 baan in de zorg

Een 9 tot 5 baan in de zorg: vacatures met regelmatige werktijden

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!