Inloggen

Veranderende interesse in geneeskunde opleidingen?

De interesse in geneeskunde lijkt af te nemen onder aankomende studenten. Het aantal kandidaten dat de decentrale selectie voltooide voor het komende studiejaar daalde dit jaar met 1100 ten opzichte van vorig jaar, wat de tweede daling sinds 2015 markeert.

In totaal meldden zich 10.101 aankomende studenten aan voor de decentrale selectie van de acht geneeskundeopleidingen via Studielink. Vorig jaar waren er nog 10.726 aanmeldingen.

De oorzaak van de verminderde belangstelling is onbekend. Er werd gespeculeerd dat een deel van de studenten de start van de opleiding een jaar uitstelde vanwege de herinvoering van de basisbeurs. Mogelijke factoren zijn de mentale impact van de coronacrisis op jongeren en andere maatschappelijke stressfactoren.

Bijna alle faculteiten ontvingen minder aanmeldingen voor de decentrale selectie, behalve Maastricht, Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Alleen in Utrecht en Rotterdam steeg het aantal kandidaten dat de selectie voltooide. Maastricht lijkt de meest populaire faculteit met ruim 1800 aanmeldingen, maar heeft ook het hoogste aantal afvallers. In Leiden is de kans op toelating het hoogst, met minder kandidaten die de selectie afronden.

Gemiddeld is de kans op toelating dit jaar bijna 39%, hoger dan voorgaande jaren. Vorig jaar was het 33 procent en het jaar ervoor 32 procent.

Bron: medisch contact

#geneeskunde#studiekeuze#studenten#zorg#ziekenhuis

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Medicatie Reviewer

De zorgkloof: Hoe kunnen medisch studenten helpen?

ANIOS basisarts

Functieprofiel uitgelicht: ANIOS (basisarts)

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!