Inloggen

10 Belangrijke redenen om medisch studenten in te zetten

In de wereld van de gezondheidszorg worden medische studenten steeds vaker erkend als waardevolle troeven voor zorgpraktijken. De huidige medische studenten zijn de toekomstige zorgprofessionals. Daarnaast is hun rol als toekomstige zorgprofessionals onmiskenbaar, maar waarom wachten tot ze zijn afgestudeerd voordat we van hun potentieel gebruikmaken? 

Via WaarneemAssistent kunnen zorginstellingen direct profiteren van de talrijke voordelen die academisch en hooggeschoolde medische studenten te bieden hebben. Hierdoor kan er extra capaciteit geboden worden tijdens drukke periodes en kan het vaste personeel meer ruimte krijgen om zich te concentreren op complexere taken. Bovendien staat de medisch student te springen om vroegtijdig relevante werkervaring op te doen. Een win-win situatie! 

Mogelijk zijn er nog zorginstellingen die niet eerder met medische studenten hebben samengewerkt. Daarom hebben wij de belangrijkste 10 redenen op een rijtje gezet:

Reden #1: Toename van personeelstekorten in de gezondheidszorg

Misschien wel gelijk de belangrijkste reden; medische studenten zorgen dat het personeelstekort in de zorg minder wordt. Het tekort aan personeel in de gezondheidszorg is een groeiend probleem dat wordt verergerd door factoren zoals vergrijzing van de bevolking en een groeiende vraag naar zorg. Medische studenten kunnen de zorgkloof helpen dichten door direct waardevolle ondersteuning te bieden aan zorgverleners.

Reden #2. Frisse perspectieven en innovatieve ideeën voor uw organisatie

Medische studenten brengen nieuwe ideeën en frisse perspectieven naar zorgpraktijken. Hun opleiding moedigt kritisch denken en innovatie aan, waardoor ze vaak creatieve oplossingen kunnen bedenken voor complexe zorg uitdagingen. Medisch studenten volgen bovendien nog lessen, practica of stages en willen graag hun kennis in praktijk brengen.

Reden #3. Ondersteuning van zorgverleners

Medische studenten kunnen zorgverleners eenvoudig ondersteunen door taken uit te voeren zoals het uitvoeren van eenvoudige procedures en het assisteren bij onderzoeken. Deze ondersteuning verlicht de werkdruk van zorgverleners. Hierdoor kunnen de zorgverleners zich weer concentreren op de complexere of andere taken, waardoor de zorg efficiënter wordt.

Reden #4. Betere patiëntenzorg door extra capaciteit

Door medische studenten in te zetten als extra capaciteit kunnen zorginstellingen de toegang tot zorg verbeteren en wachttijden verkorten. Met meer handen aan het bed kunnen patiënten sneller worden geholpen en kunnen zorgverleners zich richten op het bieden van hoogwaardige zorg zonder zich zorgen te maken over overbelasting.

Reden #5. Flexibiliteit van medische studenten

Medische studenten worden geprezen om hun flexibiliteit en leergierigheid. Ze tonen vaak bereidheid om aan te passen aan veranderende omstandigheden, waardoor ze waardevolle bijdragen kunnen leveren aan de zorgpraktijk. Hun enthousiasme en toewijding zijn aanstekelijk en kunnen een positieve impact hebben op het teamklimaat binnen zorginstellingen.

Reden #6. Kostenbesparing

Het betrekken van medische studenten kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor zorginstellingen. Studenten werken immers tegen een lager tarief dan volwaardig zorgpersoneel. Dankzij hun bereidheid om tegen lagere tarieven te werken en in zeldzame gevallen zelfs als vrijwilligers, kunnen zorginstellingen extra capaciteit inzetten zonder dat dit gepaard gaat met aanzienlijke kosten. Dit is vooral gunstig tijdens periodes van financiële beperkingen en budgettaire druk, waardoor zorginstellingen efficiënter kunnen opereren zonder in te leveren op de kwaliteit van zorg. Uiteraard dient dit wel goed te worden gewaarborgd.

Reden #7. Eenvoudig personeel werven

Medisch studenten zijn de zorgprofessionals van de toekomst. Door medisch studenten alvast te verbinden aan uw organisatie, zullen deze na hun studie wellicht bij uw organisatie willen aansluiten. Daarnaast kan de zorgprofessional van de toekomst alvast kennismaken met uw organisatie. Andersom heeft de zorginstelling de kans om professionals in spé alvast van dichtbij mee te maken.

Reden #8. Voorbereiding op toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg

Door medische studenten vroeg in hun opleiding praktijkervaring op te laten doen, bereidt de organisatie hen voor op toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg. Door hen bloot te stellen aan diverse aspecten van de zorgpraktijk, helpt de organisatie studenten om vaardigheden en competenties te ontwikkelen die essentieel zijn voor het leveren van hoogwaardige zorg in een snel veranderende gezondheidszorg omgeving.

Reden #9. Continuïteit van zorg voor patiënten

Het betrekken van medische studenten bij zorgpraktijken kan bijdragen aan de continuïteit van zorg voor patiënten. Door hen in te zetten voor follow-up zorg en ondersteuning tijdens het herstelproces, kunnen zorginstellingen een consistente en gepersonaliseerde zorgervaring bieden aan patiënten, wat de tevredenheid en uitkomsten van de behandeling kan verbeteren.

Reden# 10. Ambitieus en en gemotiveerd

Medisch studenten staan te popelen om  opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Voor medisch studenten is een bijbaan of tijdelijke fulltime baan in bijvoorbeeld hun wachttijd, het ultieme moment om zich in de praktijk te kunnen bewijzen. Dit zorgt voor meer energie en motivatie. Medisch studenten  drukken graag hun stempel op het werk dat ze leveren en laten graag een positieve indruk achter voor goede referenties en toekomstige carrièremogelijkheden.

Ook medisch studenten inzetten?

Met de vele voordelen die medische studenten bieden voor zorgpraktijken, is het duidelijk dat hun inzet een waardevolle investering is voor elke organisatie in de gezondheidszorg. 

Wilt u als zorginstelling ook graag medisch studenten inzetten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. WaarneemAssistent is gespecialiseerd in het matchen van zorginstellingen met gekwalificeerde medische studenten die klaar staan om bij te dragen aan uw team en de zorg voor uw patiënten te verbeteren. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe medische studenten een waardevolle aanvulling kunnen zijn op uw zorgteam. Ook kunt u hier gelijk uw hulpvraag plaatsen!

Gerelateerd nieuws

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

10 Belangrijke redenen om medisch studenten in te zetten

Functieprofiel uitgelicht: Assisterende op de OK

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!