Zoek je een bijbaan als doktersassistent?
Als je op zoek bent naar een bijbaan die je niet alleen een extra inkomen oplevert, maar ook waardevolle medische ervaring biedt, dan kan een bijbaan als doktersassistent de perfecte keuze zijn.
Wat houdt een bijbaan als doktersassistent precies in en hoe kan je aan de slag als doktersassistent? Dat zijn de vragen die we o.a. in deze blog gaan behandelen. Ook gaan we dieper in op de taken en verantwoordelijkheden van een doktersassistent. Tot slot geven we tips voor het vinden van vacatures als doktersassistent.
Als je nu een medische studie volgt en werkervaring wilt opdoen in de zorg, deze blog biedt alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met zoeken naar een bijbaan als doktersassistent.
Wat zijn jouw taken tijdens een bijbaan als doktersassistent?
Tijdens je bijbaan als doktersassistent, ondersteun je de medische staf in een huisartsenpraktijk, ziekenhuis of kliniek. Je helpt bij het uitvoeren van zowel fysieke als telefonische triage, inplannen van afspraken en administratieve taken, zoals het bijhouden van patiëntendossiers. Daarnaast voer je ook medische taken uit, zoals het maken van een ECG, uitspuiten van oren, meten van de vitale parameters, het aanstippen van wratten of het verwijderen van hechtingen.
Je werkt nauw samen met artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Je assisteert hen bij het uitvoeren van medische procedures en helpt bij het bieden van de juiste nazorg. Afhankelijk van de werkplek kan het ook zijn dat je helpt bij het uitvoeren van laboratoriumtesten en het voorbereiden van monsters voor analyse.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de taken van een doktersassistent bij een bijbaan in grote lijnen overeenkomen met de taken van een doktersassistent in een voltijds dienstverband. Het verschil zit hem vaak in het aantal werkuren en het takenpakket dat je in een bijbaan kunt verwachten. Het is dus een ideale manier om medische ervaring op te doen terwijl je nog studeert!
De kwalificaties en opleidingen die nodig zijn om te werken als doktersassistent.
Om als bijbaan aan de slag te gaan als doktersassistent, is het vaak vereist om minimaal in het einde van je 2e jaars opleiding van de bachelor geneeskunde te zitten. Preferabel zit je al in het 3e studiejaar of hoger.
Voor verpleegkundig studenten is het vereist om in minimaal het 3e jaar v.d. opleiding verpleegkunde te zitten om aan de slag te kunnen als doktersassistent.
Er zijn een aantal vaardigheden die bij een doktersassistent bijbaan van belang zijn:
Medische kennis: Als doktersassistent voer je ook enkele medische taken uit, zoals het meten van de vitale parameters, het maken van een ECG of het geven van medische adviezen. Het is daarom belangrijk om medische kennis te hebben en in staat te zijn om medische termen en procedures te begrijpen en uit te leggen.
Communicatieve vaardigheden: Als doktersassistent ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Het is daarom belangrijk om goede communicatieve vaardigheden te hebben en in staat te zijn om patiënten op hun gemak te stellen en te begrijpen wat hun zorgvraag is.
Administratieve vaardigheden: Het bijhouden van patiëntendossiers, het inplannen van afspraken en het beantwoorden van telefoontjes zijn allemaal administratieve taken die horen bij het werk van een doktersassistent. Goede administratieve vaardigheden zijn daarom een must.
Stressbestendigheid: In een medische omgeving kan de werkdruk hoog zijn en kunnen er zich onverwachte situaties voordoen. Het is daarom belangrijk om stressbestendig te zijn en in staat te zijn om kalm te blijven in hectische situaties.
Teamwork: Als doktersassistent werk je samen met artsen, verpleegkundigen en andere medische professionals. Het is daarom belangrijk om in staat te zijn om effectief samen te werken en open te staan voor feedback.
De voordelen van een bijbaan als doktersassistent
Een bijbaan als doktersassistent biedt verschillende voordelen. We zullen hieronder de belangrijkste voordelen voor je opsommen:
- Flexibele werktijden
Flexibele werktijden zijn vooral handig voor studenten die een bijbaan zoeken als doktersassistent. Veel praktijken en ziekenhuizen hebben flexibele werkuren, die kunnen worden aangepast aan jouw studierooster. Hierdoor kun je werken op momenten dat je beschikbaar bent en kun je jouw baan als doktersassistent combineren met je studie. Wel zo handig!
- De beste manier om ervaring op te doen
Een bijbaan als doktersassistent biedt je de mogelijkheid om waardevolle medische ervaring op te doen. Als doktersassistent werk je samen met artsen en verpleegkundigen en leer je over verschillende medische aandoeningen, behandelingen en procedures. Dit kan nuttig zijn als je overweegt om in de toekomst een medische carrière te starten, omdat het je inzicht geeft in het dagelijkse werk van artsen en andere medische professionals.
- Enorm veel voldoening
Tijdens je bijbaan als doktersassistent help je patiënten en draag je bij aan hun herstel en verbetering van hun gezondheid. Dit kan een zeer bevredigende ervaring zijn en je een gevoel van voldoening geven!
- Geen dag is hetzelfde
Ten slotte biedt werken als doktersassistent de mogelijkheid om te werken in een dynamische omgeving waar geen dag hetzelfde is. Dit kan zorgen voor afwisseling en uitdagingen in je werk en je stimuleren om te blijven leren en groeien in je rol als doktersassistent. Het kan dus niet alleen nuttig zijn voor je huidige baan, maar ook voor je toekomstige carrière.
Hoe kan je bij een bijbaan als doktersassistent doorgroeien?
Tijdens je bijbaan als doktersassistent kun je groeien in je rol door aanvullende opleidingen en trainingen te volgen en door te werken aan je communicatieve vaardigheden. Bij Waarneemassistent valt dit onder ons concept genaamd “Extracurriculair ontwikkelen”.
WaarneemAssistent staat voor persoonlijke aandacht. Jij en jouw ontwikkeling staan centraal. Daarom krijg jij binnen WaarneemAssistent een vast aanspreekpunt. Jouw aanspreekpunt begeleidt je, zal met je bespreken of alles naar wens gaat en evalueert of jij je leerdoelen behaalt. Hij of zij staat altijd voor je klaar, ook als dingen niet lopen zoals gehoopt.
Daarnaast kun je ook groeien in je rol door meer verantwoordelijkheden op je te nemen binnen de praktijk of het ziekenhuis waar je werkt. Dit kan bijvoorbeeld door het coördineren van bepaalde zorgtrajecten, het begeleiden van nieuwe collega’s of het bijwonen van vergaderingen om je kennis te delen met anderen. Daarnaast biedt WaarneemAssistent de mogelijkheid om na ervaring als doktersassistent door te groeien tot de functie van praktijkondersteuner huisartsgeneeskunde somatiek (POH-S). In deze functie heb je de verantwoordelijkheid over een eigen patiëntenpopulatie met je eigen spreekuur.
Kortom, er zijn verschillende manieren om te groeien in je rol als doktersassistent en je vaardigheden te verbeteren. Wil jij jezelf daarnaast ook nog eens extra curriculair ontwikkelen en toegang hebben tot een tal van interessante workshops? Dan ben jij bij WaarneemAssistent aan het juiste adres. Naast dat wij de perfecte match voor jou vinden, bieden wij jou toegang tot exclusieve workshops en onderwijsprogramma’s om jou nog beter voor te bereiden op de praktijk.
Aan de slag met een bijbaan doktersassistent bij WaarneemAssistent
Als je op zoek bent naar een leuke bijbaan als doktersassistent, dan is WaarneemAssistent de plek voor jou! Door je gratis aan te melden kun je jezelf beschikbaar stellen en vinden we samen met jou de perfecte match met huisartsenpraktijken die op zoek zijn naar een tijdelijke of vaste doktersassistent.
Ook vind je op onze website een overzicht met vacatures die wij nu al open hebben staan. Dus waar wacht je nog op? Meld je vandaag nog aan en start jouw carrière middels een bijbaan als doktersassistent!