Inloggen

Functieprofiel uitgelicht: Waarnemend Huisarts

In dit artikel belichten we het functieprofiel van een waarnemend huisarts. Een waarnemend huisarts speelt een cruciale rol in de continuïteit van de gezondheidszorg, vooral tijdens de afwezigheid van vaste huisartsen. Lees verder om meer te weten te komen over het veelzijdige beroep van waarnemend huisarts en hoe WaarneemAssistent je kan ondersteunen op dit pad.

Wat is een waarnemend huisarts?

Een waarnemend huisarts is een arts die tijdelijk de taken van een vaste huisarts overneemt. Patiënten moeten 7 dagen in de week en 24 uur per dag terecht kunnen voor huisartsenzorg en voor een individuele huisarts. Uiteraard kan de “vaste” huisarts niet dag en nacht werken. De waarnemend huisarts is bijvoorbeeld aanwezig tijdens vakanties, ziekteverlof of andere vormen van afwezigheid van de vaste huisarts. Waarnemend huisartsen zorgen voor de continuïteit van zorg binnen een huisartsenpraktijk door dezelfde medische diensten te leveren als een vaste huisarts.

Wat doet een waarnemend huisarts?

In principe doet een waarnemend huisarts hetzelfde werk als een vaste huisarts, maar dan op tijdelijke basis. De taken omvatten het diagnosticeren en behandelen van patiënten, het voorschrijven van medicatie, het geven van vaccinaties, doorverwijzen van patiënten en het uitvoeren van kleine medische ingrepen. Daarnaast adviseren ze patiënten over preventieve zorg en gezonde levensstijl en moeten waarnemend huisartsen ook medische dossiers bijhouden en zorgen voor een nauwkeurige documentatie van elke consultatie.

Wat is het verschil tussen huisarts en waarnemend huisarts?

Het belangrijkste verschil tussen een huisarts en een waarnemend huisarts ligt in de aard van hun aanstelling. Een huisarts is doorgaans permanent verbonden aan een specifieke praktijk en heeft een langdurige relatie met zijn of haar patiënten, wat een diepgaande kennis van hun medische geschiedenis en persoonlijke omstandigheden mogelijk maakt. Een waarnemend huisarts, daarentegen, werkt op tijdelijke basis en neemt de taken van de vaste huisarts over tijdens diens afwezigheid, zoals bij ziekte of vakantie.

Dit tijdelijke karakter betekent dat waarnemend huisartsen vaak in verschillende praktijken werken, of bijvoorbeeld op verscheidene huisartsenposten wat hen een breed scala aan ervaringen en een divers patiëntenbestand oplevert. Hoewel ze dezelfde medische verantwoordelijkheden hebben als vaste huisartsen, moeten waarnemend huisartsen zich snel aanpassen aan nieuwe omgevingen en systemen. Deze flexibiliteit en variatie maken het waarnemerschap aantrekkelijk voor artsen die op zoek zijn naar een dynamische en afwisselende werkomgeving, terwijl ze dezelfde hoogwaardige zorg bieden als hun vaste collega’s.

Met wie werk je samen?

Als waarnemend huisarts werk je samen met een breed scala aan zorgprofessionals. Dit team kan bestaan uit praktijkondersteuners (POH’s), verpleegkundigen en doktersassistenten. Daarnaast werk je nauw samen met apothekers en specialisten zoals cardiologen, fysiotherapeuten, psychologen of diëtisten. Je zult ook samenwerken met andere huisartsen, vooral wanneer doorverwijzing of overleg nodig is voor complexe medische gevallen.

Welke opleiding heb je nodig?

Om (waarnemend) huisarts te worden, moet je eerst de opleiding Geneeskunde afronden. Na de opleiding geneeskunde moet je je registreren in het BIG-register. Na registratie volg je een driejarige huisartsopleiding, waarin je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden opdoet in diverse medische instellingen. Na het succesvol afronden van de huisartsopleiding ontvang je een certificaat van voltooiing en kun je je inschrijven als (waarnemend) huisarts.

Wat verdien je als waarnemend huisarts?

Als waarnemend huisarts verdien je ongeveer tussen de €4.465 en €6.040 per maand. In de praktijk kan het salaris van een waarnemend huisarts nog verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, locatie, de duur van de waarneming en wanneer er wordt gewerkt (ochtend, middag of avond). 

Naast een aantrekkelijk salaris, biedt het waarnemerschap ook andere voordelen zoals gevarieerde werkervaring, professionele groei en de mogelijkheid om een breed netwerk op te bouwen. De combinatie van een aantrekkelijk salaris, gevarieerd werk en professionele ontwikkeling maken een rol als waarnemend huisarts een aantrekkelijke optie voor veel artsen.

Aan de slag als waarnemend huisarts?

Bij WaarneemAssistent begrijpen we hoe cruciaal het is om een geschikte werkplek te vinden die past bij jouw professionele doelen en persoonlijke voorkeuren als waarnemend huisarts. Met ons uitgebreide netwerk van zorginstellingen en op maat gemaakte vacatures, staan we klaar om je te ondersteunen bij het vinden van de ideale match. Altijd al willen weten hoe het is om te werken als arts in een huisartsenpraktijk? Wij zoeken nog een ANIOS Huisartsgeneeskunde in Amsterdam, klik op deze link voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Apothekersassistent

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkmanager Huisartsenpraktijk

doktersassistent

6 Doorgroeimogelijkheden als Doktersassistent(e)

Functieprofiel uitgelicht: Assistent Oogmeetkunde

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!