Inloggen

Hoe word je doktersassistent(e)?

Ben je geïnteresseerd in een boeiende en waardevolle carrière in de medische wereld? Overweeg dan een (bij)baan als doktersassistent(e). Als doktersassistent speel je een essentiële rol in de gezondheidszorg door artsen en verpleegkundigen te ondersteunen bij hun dagelijkse taken en het verlenen van zorg aan patiënten. 

In dit artikel bieden we jou een perfect inzicht in de stappen die je moet nemen om doktersassistent te worden, welke opleiding je nodig hebt, waar je kunt werken als doktersassistente, en helpen we je gelijk op weg.

Wat doet een doktersassistent(e)?

Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je bent verantwoordelijk voor een breed scala aan taken die de dagelijkse gang van zaken in een medische praktijk soepel laten verlopen. 

Je trieert zowel fysiek als aan de telefoon, plant de spreekuren en ontvangt patiënten. Daarnaast voer je zelfstandig kleine medisch-technische handelingen uit. Zo stip je wratten aan met stikstof, , spuit je oren uit, meet je de vitale parameters van een patiënt op en mag je soms ook injecties prikken. Daarnaast ondersteun je artsen en verpleegkundigen bij medische procedures, bereid je patiënten voor op consulten en zorg je dat administratieve zaken op orde zijn.

Welke opleiding heb je nodig voor doktersassistent?

Het verwerven van de juiste opleiding is een belangrijke stap op weg naar het worden van een competente doktersassistent. Er zijn meerdere wegen om uiteindelijk als doktersassistent aan de slag te gaan. We zullen de drie meest voorkomende wegen hieronder opsommen:

 1. Je volgt opleiding geneeskunde / verpleegkunde

Indien je een opleiding geneeskunde of verpleegkunde volgt, kun je al aan de slag als doktersassistent bij een huisartsenpraktijk. Let wel op, vaak om alle werkzaamheden uit te mogen voeren is extra scholing nodig. Gelukkig ontvang jij bij WaarneemAssistent al deze kennis gratis zodra je aan de slag gaat. 
Volg jij de opleiding geneeskunde of verpleegkunde? Kijk dan eens tussen onze actuele vacatures. Wij bieden plekken voor doktersassistente in heel Nederland!

2. MBO-opleiding doktersassistent

Een andere gebruikelijke opleidingsroute voor doktersassistenten is het volgen van een MBO-opleiding op niveau 4 in de richting van doktersassistente. Deze opleiding is meestal beschikbaar bij regionale opleidingscentra en particuliere opleidingsinstituten.

3. Leer-werktrajecten & omscholing

Sommige opleidingsprogramma’s bieden leerwerktrajecten aan waarbij studenten in opleiding direct ervaring kunnen opdoen in de praktijk door te werken in een medische setting, zoals een huisartsenpraktijk of ziekenhuis, terwijl ze hun opleiding volgen.

Waar kan je werken als doktersassistent?

Een groot voordeel van het beroep doktersassistent is dat je eigenlijk op enorm veel plekken kunt werken. De meest voorkomende plaatsen waar doktersassistenten werkt zijn:

Huisartsenpraktijken

Doktersassistenten zijn vaak te vinden in huisartsenpraktijken door heel Nederland. Werken in een huisartsenpraktijk biedt een meer persoonlijke werkomgeving in vergelijking met een ziekenhuis. Dit komt doordat de praktijken vaak kleinschalig zijn, waardoor er ruimte is voor een directer contact met patiënten.

Ziekenhuizen

Grote en kleine ziekenhuizen hebben doktersassistenten in dienst op verschillende afdelingen, waaronder spoedeisende hulp, chirurgie, en poliklinieken. In het ziekenhuis kan je dan ook te maken krijgen met een grote verscheidenheid aan medische aandoeningen en specialisaties.

Gezondheidscentra en klinieken

Veel gezondheidscentra en klinieken bieden diensten op het gebied van huisartsenzorg, gynaecologie, kindergeneeskunde en meer, waar doktersassistenten kunnen werken.

Overige plekken waar je als doktersassistent zijn bijvoorbeeld verpleeghuizen en verzorgingshuizen, arbo- en bedrijfsgeneeskunde, gespecialiseerde klinieken en ambulancediensten.

Eigenschappen van een doktersassistent

Om succesvol te zijn als doktersassistent, zijn bepaalde eigenschappen en vaardigheden essentieel. De rol van een doktersassistent vereist niet alleen medische kennis, maar ook een empathische en zorgzame benadering van patiëntenzorg. Daarnaast zijn goede communicatieve vaardigheden van groot belang omdat je veel contact hebt met patiënten. Tot slot moet je kunnen samenwerken met artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals.

Wat is het salaris van een doktersassistent?

Het salaris van een doktersassistent kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder locatie, ervaring, en de specifieke werkplek. Over het algemeen is het salaris van doktersassistenten concurrerend en biedt het een mooie beloning voor de toewijding aan de gezondheidszorg.

In Nederland varieert het gemiddelde bruto maandsalaris voor een doktersassistent meestal tussen de €2.300 en €3.500 per maand. Zoals we hierboven hebben vermeld, kan dit erg verschillen afhankelijk van jouw situatie. Ook is dit afhankelijk van het dienstverband. Uiteraard zijn er verschillen in salaris tussen doktersassistenten die in loondienst werken ten opzichte van doktersassistenten die werken op ZZP-basis. 

Sommige werkgevers bieden aanvullende voordelen, zoals pensioenregelingen, vakantiedagen en ziektekostenverzekeringen, wat de totale beloningspakketten voor doktersassistenten verder kan verbeteren.

Doktersassistent worden

Ben jij medisch student en heb je interesse om als doktersassistent aan de slag te gaan? Dan ben je bij WaarneemAssistent aan het juiste adres. Meld je aan en wij helpen je op weg met een vacature als doktersassistent bij jou in de buurt. 

Ook bieden we jou kosteloos toegang tot verschillende cursussen. Dus wacht niet langer en meld je vandaag nog aan om te beginnen aan jouw carrière als doktersassistent!

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Apothekersassistent

Functieprofiel uitgelicht: Praktijkmanager Huisartsenpraktijk

doktersassistent

6 Doorgroeimogelijkheden als Doktersassistent(e)

Functieprofiel uitgelicht: Assistent Oogmeetkunde

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!