Recent Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met een verdachte knobbel in hun borst eerst een echo kunnen ondergaan in plaats van een mammografie. Deze echo is minder pijnlijk en kan bijna net zo effectief zijn in het beoordelen of er sprake is van borstkanker. Hetzelfde geldt echter niet voor vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek, waar een mammografie nog steeds noodzakelijk is.
Een knobbeltje in de borst kan zowel onschuldig als een teken van borstkanker zijn. Om deze reden wordt er meestal nader onderzoek verricht. Momenteel is de eerste stap in dit onderzoek een mammografie, waarbij de borst wordt samengedrukt voor een scan. Veel vrouwen ervaren dit onderzoek als pijnlijk of oncomfortabel.
Het recente Nederlandse onderzoek heeft bijna 2000 vrouwen met een knobbeltje in de borst eerst een echo laten ondergaan. Alleen als er nog twijfel was over de diagnose werd een mammografie uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek dat deze volgorde, waarbij eerst een echo plaatsvond en alleen indien nodig een mammografie, effectief was bij het vaststellen of er sprake was van borstkanker. Hierdoor hoefden veel vrouwen slechts een pijnloze echo te ondergaan en was de minder comfortabele mammografie veel minder vaak nodig.
Verdere onderzoeken zijn nodig voordat richtlijnen, zoals de huisartsenrichtlijn, worden aangepast. Voor het bevolkingsonderzoek is de echo in ieder geval niet geschikt, mede omdat het onderzoek meer tijd en mankracht vraagt.