Inloggen

Functieprofiel uitgelicht: ANIOS (basisarts)

In dit artikel nemen we een duik in het functieprofiel van een ANIOS. Als ANIOS liggen er een tal van mogelijkheden voor je open, wat enerzijds positief is, maar anderzijds kan het een uitdaging zijn om je weg te vinden binnen de, vaak ingewikkelde, medische arbeidsmarkt. We helpen je als (toekomstig) ANIOS op weg door de belangrijkste aspecten te belichten, variërend van taken tot potentiële werkplekken en vereiste opleidingen. 

Of je nu een student geneeskunde bent in de bachelor, co-assistent in je begin of eindfase of een ervaren professional die op zoek is naar nieuwe uitdagingen, we bieden inzicht in wat het  betekent om als ANIOS te werken. Lees verder om meer te ontdekken over de wereld van ANIOS en hoe WaarneemAssistent jou kan helpen om je doelen te bereiken in de medische sector.

Wat is een ANIOS?

De betekenis van ANIOS is Arts Niet In Opleiding (tot) Specialist en wordt in de medische wereld ook basisarts genoemd. Nadat jij de volledige 6 jaar durende Geneeskunde opleiding hebt afgerond ben je basisarts en kun je aan de slag als ANIOS.

In tegenstelling tot artsen in opleiding tot specialist (AIOS), volgen ANIOS geen formele vervolgopleiding, waardoor ze flexibel zijn in hun keuze van werkplek en specialisatie. ANIOS vervullen vaak een cruciale rol in verschillende medische settingen, waar ze onder supervisie van ervaren artsen werken en een breed scala aan taken uitvoeren.

Wat doet een ANIOS (basisarts)?

Als ANIOS / basisarts wordt je breed opgeleid. Het kan dus ook zeker per setting verschillen wat de taken en verantwoordelijkheden zijn. Zo zal je als ANIOS in een ouderenzorginstelling  andere taken kunnen hebben dan bijvoorbeeld in het ziekenhuis of de psychiatrie. Zelfs binnen verschillende afdelingen in het ziekenhuis kunnen taken veranderen. 

In elk geval mag je als ANIOS zelfstandig geneeskundige, heelkundige en verloskundige handelingen uitvoeren. Hieronder vallen onder andere: 

  • Het afnemen van gedetailleerde medische anamneses en het uitvoeren van lichamelijk onderzoek.
  • Het voeren van gesprekken met patiënten, inclusief het brengen van slecht nieuws.
  • Het uitvoeren van psychiatrisch onderzoek en het interpreteren van aanvullende onderzoeksresultaten.
  • Het stellen van diagnoses en het opstellen van behandelplannen.
  • Het verstrekken van medische uitleg en advies aan patiënten, en indien nodig doorverwijzen naar andere specialisten.
  • Het voorschrijven van medicatie en het beheren van de medicatie behandeling.
  • Het onderhouden van contact met de familieleden van patiënten en het deelnemen aan supervisie- en overleg sessies.

Als ANIOS ben je niet alleen bezig met direct patiëntencontact, maar ook met administratieve taken en het bijwonen van besprekingen en supervisies.

Waar kan je werken als basisarts?

We hebben het in de vorige alinea al benoemd maar als basisarts, oftewel ANIOS, zijn er diverse mogelijkheden voor werkplekken binnen de gezondheidszorg. Je kunt aan de slag op verschillende afdelingen in ziekenhuizen, zowel op poliklinieken als op verpleegafdelingen, spoedeisende hulpafdelingen (SEH), operatiekamers (OK) of intensive care units (ICU). Daarnaast zijn er mogelijkheden om te werken in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), verpleeghuizen, revalidatiecentra, huisartsenpraktijken, GGD’s, en bij medische instanties zoals verzekeringsmaatschappijen en onderzoeksinstellingen. 

Je keuze voor een specifieke werkplek wordt bepaald door je eigen interesses, specialisatie voorkeuren en loopbaandoelen. Misschien heb je al een duidelijke voorkeur voor het werken binnen of buiten het ziekenhuis, of ben je juist op zoek naar een breder scala aan mogelijkheden om te verkennen. Bij WaarneemAssistent staan we klaar om je te begeleiden bij het vinden van een werkplek die perfect aansluit bij jouw individuele behoeften, ambities en leerdoelen.

Welke opleiding heb je nodig?

Je wordt erkend als basisarts zodra je je opleiding geneeskunde hebt afgerond en je arts diploma hebt behaald. De opleiding tot basisarts duurt in totaal zes jaar, waarvan drie jaar gericht zijn op de bachelorfase en de daaropvolgende drie jaar op de masterfase. Tijdens de masterfase loop je als coassistent stage in verschillende zorginstellingen om praktijkervaring op te doen. Na voltooiing van je basisopleiding tot arts, maar voordat je begint aan een specialistische vervolgopleiding zoals die tot huisarts of medisch specialist, ben je gekwalificeerd om te werken als basisarts of anders genoemd als ANIOS.

Wat is je salaris als basisarts?

Het salaris van een basisarts kan variëren per branche en wordt bepaald door de geldende cao. Als ANIOS start je meestal in salarisschaal 60 – 65 of schaal 10 – 12. In ziekenhuizen, volgens de cao Ziekenhuizen (ZKH), verdient een basisarts minimaal €3.774,- en maximaal €5.620,- bruto per maand. In de psychiatrie, volgens de cao Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), ligt het salaris tussen €4.381,- en €5.734,- bruto per maand. Andere branches waar je als basisarts kunt werken, zoals UWV, arbo-dienstverlening, GGD en VVT, hebben ook hun eigen cao’s. 

Het specifieke salaris van een ANIOS / basisarts binnen de schaal wordt bepaald door werkervaring en kan verder worden verhoogd met onregelmatigheidstoeslagen voor avond-, weekend- en nachtdiensten. Als ANIOS kan je startsalaris variëren tussen €4.749 en €6.000 (bruto) per maand, afhankelijk van de branche en cao. Het kan dan ook erg handig zijn om de juiste cao te raadplegen bij het solliciteren voor een functie als basisarts!

Aan de slag als ANIOS via WaarneemAssistent

Bij WaarneemAssistent begrijpen we hoe belangrijk het is om een passende werkplek te vinden die aansluit bij jouw behoeften en ambities als ANIOS. Met ons uitgebreide netwerk van zorginstellingen en vacatures op maat, helpen we je graag om de perfecte match te vinden. Of je nu op zoek bent naar een tijdelijke waarneming, een parttime positie of een langdurige functie, bij WaarneemAssistent bieden we mogelijkheden die aansluiten bij jouw wensen. Bekijk nu onze actuele vacatures of meld je aan om direct aan de slag te gaan als ANIOS via WaarneemAssistent!

Gerelateerd nieuws

Functieprofiel uitgelicht: Medicatie Reviewer

De zorgkloof: Hoe kunnen medisch studenten helpen?

ANIOS basisarts

Functieprofiel uitgelicht: ANIOS (basisarts)

Hoeveel nachtdiensten mag je werken in de zorg?

Heb je een vraag? Neem gerust contact op!